Ukraina kaitseministeeriumi luure peavalitsus (HUR) teatas, et Telegrami juhtkond „blokeeris alusetult rea ametlikke bot’e, mis tegutsesid Venemaa Ukraina-vastase sõjalise agressiooni vastu“. Muu hulgas blokeeriti HUR-i „Pealuurerobot“, vahendab Meduza.

„See toimus Telegrami juhtkonna deklareeritud reeglite ja avalike avalduste vastaselt,“ teatas HUR. Rõhutati, et vaatamata roboti blokeerimisele on kasutajate isikuandmed väljaspool ohtu. HUR lisas, et Venemaa loob sarnaste nimedega roboteid.

Ukraina portaal UNIAN teatas, et internetis teatati eile, et Telegram blokeeris Ukraina juturobotid, mis kogusid andmeid Vene vägede asukoha ja objektide kohta. UNIAN-i andmetel blokeeriti Ukraina digitaalse ülemineku ministeeriumi ja julgeolekuteenistuse (SBU) loodud juturobotid. Oma roboti blokeerimisest teatas ka Ukraina poolel sõdivate venelaste üksus, leegion Venemaa Vabadus.

Täna teatati aga, et Telegram taastas ametlikud Ukraina robotid, mis aitavad Vene agressiooni vastu võidelda.

Ukraina strateegilise kommunikatsiooni ja informatsioonijulgeoleku keskuse teatel käib jutt HUR-i ja SBU robotitest ning digitaalministeeriumi robotist JeVoroh (ЄВорог).

Telegrami asutaja Pavel Durov ütles 24. aprillil, et Telegram jätkab nende kontode ja robotite keelu alla panemist, mis „koguvad koordinaate täppislöökide jaoks või avaldavad otsest isiklikku informatsiooni koos üleskutsetega vägivallale“.

Ukraina luure on Telegrami korduvalt kritiseerinud. HUR-i juht Kõrõlo Budanov nimetas hiljutises intervjuus Telegrami Ukraina jaoks „tohutuks probleemiks“. HUR-i esindaja Andri Jussov ütles, et Telegram sisaldab Ukraina „julgeoleku jaoks terve rea ohte“. Ukraina ülemraadas on tehtud ettepanekuid Telegramile ja teistele sellistele platvormidele reeglid kehtestada.

Jaga
Kommentaarid